Mi a Swimathon?        

A Swimathon évről-évre egyre nagyobb hullámokat vet.

Öt év alatt

33
JÓ ÜGY
670
NAGYKÖVET
13ezer
FELAJÁNLÁS
88millió
ÖSSZEGYŰJTÉSE

A Swimathon hagyományosan  – vagyis amikor nincs világjárvány éppen, lásd Swimathon 2021! – egy négyhetes közösségi adománygyűjtő kampány és egyben egy olyan sokszereplős és jó hangulatú, közösségi esemény, amelyet egy uszodában rendezünk meg. De tavaly már nem csak úsztunk, hanem mozogtunk sok féle módon, egyéni sport kihívásokat vállalva. A kampányban olyan emberek úsznak, futnak, gyalogolnak, pókjárnak, bringáznak, stb.  és kérik a támogatásainkat, akik az általuk képviselt jó ügyek egyfajta „nagykövetei”. Ők mind egy maguk előtt vállalt távot/időt/célt megcélozva gyűjtenek is ezeknek a programoknak a megvalósulásáért. Magyarországon Swimathont a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány rendezett először, 2016-ban. Az eseményt megelőző adománygyűjtő kampány ezen az oldalon keresztül követhető.

2016: 7 és fél millió Ft, 70 úszó, 4 projekt

2017: több, mint 16 millió Ft, 140 úszó 7 projekt

2018: több mint 18 millió Ft, 120 úszó,  6 projekt

2019: több mint 17,5 millió Ft, 140 úszó,7 projekt

2020-ban a járvány miatt elmaradt Budapesten a Swimathon.

2021-ben 9 projektért kampányolt szárazon (!) közel 200 nagykövet

2022-ben szintén 9 projektért indult el a Swimathonon 150 nagykövet!

„A kísérleti esemény sikere egyértelműen bizonyította, hogy a Swimathonban hatalmas kettős lehetőség rejlik: hozzájárul az úszás – mint egy egészséges sport tevékenység – népszerűsítéséhez és pénzt gyűjt jó célokra.”  a The Swimathon Foundation egyik kurátora

Angliában 1986 óta léteznek ilyen programok, általuk már nagyon sokféle, kiemelten fontos közügyre sikerült ráirányítani a társadalom figyelmét és gyűjteni komoly támogatást. Ott a Swimathonok igazi nemzeti eseménynek számítanak, amelyhez örömmel és büszkeséggel csatlakoznak ismert emberek és támogatók, Diana hercegnő is egyik lelkes pártolója volt a programnak. De a szomszédos országokban sem ismeretlen ez a kísérlet, Romániában több város ​is sikerrel rendez ilyet, évről évre. A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány kurátorai is ott szerettek bele a Swimathonba, amikor a Kolozsvári Közösségi Alapítványnál láttak először ilyet egy tanulmányút keretében, 2014-ben. Ha szeretnéd megérteni a Swimathonok lényegét, nézd meg mondjuk a Swimathon 2017​-es videóját!