A projekt neve:

SZIA Színházi Ifjúsági Alkotóműhely

A támogatandó program célja:

A Színházi Ifjúsági Alkotóműhely SZIA Színház programja elsősorban gyermekvédelemben élő és más hátrányos helyzetű, valamint határon túli fiatalokat vár összművészeti programjába. A résztvevő fiatalok megismerkedhetnek a színház, a zene, a kreatív iparágak nyújtotta lehetőségekkel, miközben velük közösen, rájuk formálva készül el minden évadban egy-egy új, kortárs színmű, amelyet aztán ők visznek színre. Mi most a 2022/2023-as évad előadásának megvalósulására gyűjtünk: hogy akit pályázata útján beválogatunk a programba, annak megtéríthessük az utazási vagy épp az étkezési költségeit a próbafolyamat során, és ne legyen anyagi kérdés, hogy valaki végigcsinálja-e velünk az adott évadot, és velünk marad-e a jövőben. Hiszen a SZIA Színház több, mint egy színház! Legfontosabb üzenete, hogy igenis van olyan támogató közösség, ami hosszú távon is megmarad, és van olyan hely, ahol bármi lehetséges.

Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk:

A SZIA Színház programba bekapcsolódó fiataloknak sok esetben gondot jelent, hogy előteremtsék a próbákra történő utazások, esetleg a többnapos tartózkodás anyagi fedezetét. Sokan a tanulás mellett már dolgoznak is, így a programunkra fordított idő a pénzkereset lehetőségétől fosztja meg őket. Mások nagy távolságról – például a határon túlról – érkeznek, így számukra az utazás is komoly költséggel jár. Célunk, hogy egyetlen jelentkező se maradjon ki amiatt ebből a programból, mert a részvétellel járó járulékos költségek – még ha maga a program ingyenes is – túlzott anyagi terhet rónak akár a családjára, akár a nevelőszüleire, vagy ha már önállóan él, akkor saját magára.

A projektben tervezett tevékenységeink, várható ütemezéssel:

A SZIA Színház egy-egy évadában a következő ütemezéssel zajlik a program felépítése:

 1. Jelentkezés (pályázat) kiírása (2022. május 15 – június 15.)
 2. Online pályázatbeküldés (jelentkezők várható száma 150-300 fő között)
 3. A pályázatok elbírálása, az első körben beválogatott kb. 60 fő meghívása a 2. fordulóba (élő válogató 1. – tervezett időpontja 2022 augusztus)
 4. Első élő válogató nap – ismerkedés, drámafoglalkozások
 5. Nyári tábor (1 hét, kb. 30 fő – támogatással, más forrásból)
 6. Bentlakásos hétvége (3 nap, 2 éj, kb. 30 fő – tervezett időpontja 2022 szeptember)
 7. A végleges társulat kialakítása (kb. 25 fő), a színdarab megírása (2022 október – 2023 január)
 8. Próbafolyamat: egynapos próbák, beosztott próbarend szerint (2023 első félév)
 9. Főpróbahét: beosztott próbarend szerint + bentlakásos főpróbaidőszak (minimum 3 nap, 2 éj)
 10. Színházi bemutató (Tervezett időpont: 2023 június, Budapest)
 11. Előadások az ország különböző pontjain és a határon túl. Tervezett helyszínek: Budapest, Békéscsaba, Szolnok, Komárom, Somorja (SK), Kézdivásárhely (RO), a 2023-as év második félévében.

A projekt tervezett költségvetése, röviden (költségtípusok és összegek):

A Swimathon segítségével összegyűlt összegből az alábbiakat tervezzük finanszírozni:
Nyitó alkalom: 60 fő, étkezés kb. 150.000 Ft (2500 Ft/fő)
A bentlakásos hétvége:
Utazási költség térítése; szállás és étkezés (kb. 30 fő) kb. 450.000 Ft (15.000 Ft/fő)
Próbaidőszakban az utazási költségek támogatása:
Határon túlról érkezők (kb. 10 fő, Felvidék, Erdély, Kárpátalja) kb. 400.000 Ft
Országon belül utazók (üzemanyagköltség vagy vasúti/busz költség térítése) kb. 300.000 Ft
Főpróbahét és bemutató utazási-, szállás- és étkezési költségei kb. 600.000 Ft
További előadásokhoz kapcsolódó utazási költségek kb. 5×100.000 Ft = 500.000 Ft
Mindösszesen: 2.400.000 Ft

A Swimathonon gyűjtött támogatásunk tervezett felhasználása:

A gyűjtött támogatásunk összegét arra fordítjuk, hogy a nálunk fejlődő fiatalok minél jobban megélhessék a színház gyógyító élményét úgy, hogy közben nem kell a külvilág nehézségeivel foglalkozniuk. Szeretnénk tehát segíteni az utazásukat, az étkezésüket, a szállásukat a próbák idején. Szükség esetén a kísérőiket is ugyanígy támogatni, hiszen rájuk is nagyon nagy szükség van a program megvalósulásához. Szeretnénk, hogy mindenki, aki részt vesz a próbákon, az élmények mellett minőségi ellátást is kapjon. Jó lenne, ha a drámapedagógia óra közben nem azon gondolkodnának, hogy vajon hogyan és miből fognak hazajutni, és ne azon törjék a fejüket, hogy van-e elég zsebpénzük egy ebédre a színházi büfében …

Milyen hatást remélünk a projekt megvalósulásától és hogyan kívánjuk mérni azt?

A SZIA Színház előző évada bebizonyította, hogy a Színházi Ifjúsági Alkotóműhely társulata egy olyan közösség, amelynek tagjai megtapasztalhatják a biztonságot, az állandóságot és azt, hogy értékesek és fontosak. Hogy programunkkal támaszt tudunk nyújtani nekik a nehézségeikben és biztatni őket az erősségeik további fejlesztéséhez. Szeretnénk, ha a Swimathon segítségével újabb fiatalok csatlakozhatnának a programunkhoz, és a második évad résztvevői is olyan felejthetetlen élményekkel gazdagodnának, mint a korábbi társulati tagok. Az első évadban elkészült Vigyázz, hova lépsz! című hangjáték meghallgatásával mindenki megbizonyosodhat arról, micsoda nagyszerű fiatalokkal dolgozunk együtt: www.vigyazzhovalepsz.hu, de érdemes ellátogatni a Vigyázz, hova lépsz! hangjáték jelenleg is utazó, drámafoglalkozással fűszerezett hangjáték-színházi előadásainak valamelyikére – az ott résztvevő fiatalok jókedve és az általuk megfogalmazott gondolatok mindent elárulnak a darab és a SZIA-program nagyszerűségéről!

A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése:

SZIA (Színházi Ifjúsági Alkotóműhely) Színház Egyesület
A Színházi Ifjúsági Alkotóműhely Egyesület célja, hogy egyedülálló összművészeti program segítségével különleges lehetőséghez juttassa a hátrányos helyzetű, főként gyermekvédelmi gondozásban és határon túl élő fiatalokat. Itt bepillantást nyerhetnek a kreatív ipar számos területébe, ami a későbbi pályaorientációjukban is segítségükre lehet. Megismerkedhetnek a színházi háttérszakmákkal a díszletépítéstől a hangtechnikusi, világosítói feladatokon át a konkrét színészi munkáig. Egy olyan közösség tagjai lehetnek, amely hosszú távon is támaszuk lehet önálló életük elindulásakor.

Szervezeti adatok Név, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap Kontakt személy neve, elérhetősége:

Név: Színházi Ifjúsági Alkotóműhely Egyesület
Székhely: 1133 Budapest, Árboc u. 4.
Bírósági bejegyzés száma és ideje: 01-02-0017806; Fővárosi Törvényszék 2022. 02. 02.
Adószám: 19322841-1-41
Bankszámlaszám: 16200106-11685106-00000000 (MagnetBank)
Az egyesület vezetője: Pintér Szilvia
Telefonszám: +36 70 638 8411
Email: [email protected]
Honlap: www.szia-szinhaz.hu